Volledig elektrische bus (van)

Aftel klok :

6863Days 13Hours 34Minutes 30Seconds

Introductie :

Wanneer ik met pensioen ben, dan krijg ik minder geld per maand, dan wat ik tot dan voorheen wel kreeg. Als dat gebeurt, kan ik minder regelmatig op vakantie gaan. Als ik thuis blijf.

Maar ik heb geen zin om thuis te blijven. Dan gaat het meeste pensioen geld op aan de vaste lasten en zie ik weinig verder van de wereld. Voor mezelf heb ik besloten om dan het huis te verlaten en over te gaan op ‘Van Life’.

‘Van Life’ is dat je met een camper rondreist en allerlei plaatsen bezoekt. Dus ben je eigenlijk op vakantie. Hoewel sommige mensen nu al bezig zijn met ‘Van Life’ en vanuit hun camper aan het werk zijn voor de zaak. Je kan dit vergelijk met thuiswerken voor de zaak.

De camper die ik in gedachten heb, is een bijna 8 meter lange bestel bus : Iveco eDaily (7,5 ton, geremd trekgewicht 3,5 ton)

Deze wil ik dan ombouwen tot een volledige elektrische camper.

Stappenplan (tot nu toe) :

  1. C1 rijbewijs halen
    Indien nodig : C1 rijbewijs halen.

    Met C1 rijbewijs mag ik voertuigen besturen tot 7,5 ton. Met C rijbewijs mag ik zelf vrachtwagen besturen. Maar of dat nodig is, vraag ik me nu nog af. Pas bij het inschrijven van de cursus zal ik bepalen of het C1 of C rijbewijs wordt.

  2. E bij C1 of E bij C rijbewijs halen.
    Met dat rijbewijs mag ik ook met aanhanger rijden. Dat is waar de 3,5 ton geremd trekgewicht ter sprake komt.

  3. Aanschaf van de Iveco eDaily.
    Inclusief alle opties, zoals lucht geveerde stoel of stoelen. alarm systeem, achteruitrij camera en nog meer opties.
    De mogelijke aanschaf prijs : € 80.000 , — (schatting)

  4. Binnenkant isoleren met ‘vlaswol isolate’, ook de schuifdeuren, indien mogelijk.
    Deze isoleert beter dan de standaard isolate materiaal (glas wol).

  5. Op een tekening een indeling van het voertuig maken. Waar wil ik wat hebben. Dit wordt gemaakt aan de hand van de wensenlijst.

Wensenlijst :

  1. CCS ( 80kW laadvermogen) in de neus (voorkant) in het midden van de bus.
    Dit zit er al op. Het levert ook de mogelijkheid om fatsoenlijk op te kunnen laden bij de Tesla Super Chargers. (v3). Ik kan op die manier op de juiste (Tesla) manier de bus opladen.

  2. 22 kW AC lader.
    Daarmee kan ik het ‘snelst’ de bus opladen bij de laadpunten in de straat. De meeste van deze laadpunten hebben een groene ring of lamp in het oplaadpunt verwerkt.

  3. De grootst mogelijke accupack. 111 kWh ?

  4. Een extra, losse accupack, die de stroom gaat voorzien van allerlei 230V apparatuur.
    Die tevens ook de bus kan opladen, indien deze zonder stroom komt te staan.
    Dit wordt mogelijk de extra, vorige accupack /extender (26 kWh) van mijn Nissan e-NV200.

  5. De bus in dezelfde, gele kleur laten spuiten als ‘The Big Lemon‘ bussen. Misschien dat ik ook een citroen logo er op laat plakken aan beide kanten. ‘The Big Lemon’ heb ik ontmoet op de ‘London to Brighton Electrical Vehicle Rally‘. Zij zijn hoofdorganisatie van die rally.

  6. Flexibele zonnepanelen, die vast geplakt zijn op het dak en aan de zijkanten van de bus.
    Deze zullen dan de losse extender opladen.

    Met behulp van het volgende plaatje wil ik de zonnepanelen koppelen aan de losse extender. Op de ‘montage dozen’ wil ik aan de zijkanten rode en witte LEDs aanbrengen. Op die manier kunnen tegenliggers en mensen achter mij zien, dat de bus iets breder is. Dat vermindert de kans, dat het kapot wordt gereden



    Deze LEDS worden op een 12V lijn aangesloten. Echter blijkt, dat elke soort LED een andere spanning gebruikt. Dus dat wordt later goed uitrekenen en ontwerpen hoeveel LEDs per montagedoos kan worden gebruikt.


    Wellicht dat ik extra LED(s) tussen de twee aansluitingen aanbreng om zo uit te komen met de 12V lijn/voeding
    .

    Misschien dat ik nog extra, losse zonnepanelen ga meenemen. Deze worden nu gebruikt op mijn huis. Die ik dan kan gebruiken om de extender sneller op te laden. Die panelen kan dan gebruiken voor de wielen. Door de zonnepanelen daar tegen aan te zetten, bescherm ik de banden, dat ze minder snel uitdrogen of te warm worden in de zon.

  7. Ruimte voor een bed.
    Deze kan dan worden opgehesen tot aan het plafond/dak van de bus, zodat ik op die manier meteen een eetruimte heb om te zitten, te eten en om filmpjes kan maken op de computer.

  8. Een eetruimte.

  9. Een afgesloten toilet en douche ruimte
    inclusief elektrische boiler voor warm water (80 liter), 280 liter drink water opslag, 280 liter vies water opslag.

    Wat voor soort toilet het wordt, weet ik nog niet. Ik heb diverse mogelijkheden ondertussen gezien op internet. Er is bijvoorbeeld, dat je een wc kan hebben, die het meeste overeenkomst met de wc, zoals wij die allemaal kennen in huis. Maar er is ook een compost toilet. Als ik eenmaal ga beginnen met bouwen, dan ga ik daar verder naar kijken.

    Dan ga ik ook kijken, hoe ik vies water uit de douche ruimte ga krijgen in de vies water opslag.

  10. Een kleine keuken
    (inclusief elektrisch koken op inductie, slow cooker)
  11. Opslag van zowel van drinkwater en afvalwater
    Bij Welkoop kwam ik de volgende regenton tegen. Ik wilde eerst het water opslaan verschillende kleine vierkante tanks. Maar deze regenton biedt wel enorme uitkomst.

    Per stuk kan er 276 liter water in. Alleen de deksel is wel het probleem. Als de bus omslaat, dan stroom er allemaal water uit en dat is slecht voor de accu/extender. Daar moet ik nog iets op verzinnen.



    Hoe dan ook is het wel geschikt om veel water in op te kunnen slaan. Ik denk dan aan totaal vier stuks (2x drinkwater, 2x afvalwater). Dan kan ik zelfs lang douchen, mocht ik daar dan zin in hebben.

    Voordat het afvalwater in een regenton komt, gaat het eerst nog door een filter (grof) om haren en grove stukjes eten tegen te houden, voordat het door een pompje in de regentonnen worden gepompt.
  12. Opslag ruimte voor kleren e.d.

  13. Ophoging van de bus, zodat ik over ruiger terrein kan rijden.

  14. All Terrain Tyres. Met deze banden kan ik onbezorgd over allerlei terreinen/wegen rijden. Denk bijvoorbeeld aan ‘Off road’ wegen of wegen, waar op dat moment aan de weg wordt gewerkt.

  15. Een extra ‘All Terrain Tyre’ als reserve band meenemen.

  16. Spullen die ik nu thuis gebruik en gebruikt kunnen worden, wanneer ik op reis ben. Bijvoorbeeld zonnepanelen, een luchtcompressor. een hoge druk reiniger, een krik om band mee te kunnen wisselen, een elektrische fiets om makkelijk in een binnenstad te kunnen komen.

  17. Groente telen in de bus, CO meter
    Het idee om een kast of ruimte te maken waar ik mijn eigen groente kan kweken.
    Naast dat het idee er is om eigen groente te kweken in de bus, zorgt het ook voor zuurstof. Als alle deuren en ramen dicht zijn, dan blijft er toch een beetje nieuwe zuurstof binnen komen. De uitgeademde lucht bevat CO2, die wordt omgezet in zuurstof door de gekweekte planten.

    De CO meter is er om mij te alarmeren voor te hoge concentratie koolmonoxide in de bus. Koolmonoxide is een lucht zwaarder zuurstof en wordt eerder door je longen opgenomen dan zuurstof. Daardoor krijgt je lichaam geen zuurstof meer met uiteindelijk dood tot gevolg.

    Met de groente in de bus wordt dat ook deels voorkomen. Het zijn twee opties die elkaar aanvullen en zorgen voor veiligheid.

    Informatie over kweken ben ik tegen gekomen op : https://www.moestuinweetjes.com/

  18. Wat ik eventueel nog weet te bedenken tijdens het bouwen.

Financieel :

Financieel heb ik nog flink wat te sparen.
1. Sparen voor het halen van het rijbewijs C1 of C, inclusief E bij C1 of E bij C rijbewijs.
2. Sparen voor de Iveco eDaily.
3. Sparen voor bouwmateriaal

Tot zover mijn plannen voor de toekomst.

Dan nog de volgende video, waar ik bij die tijd op iets moet verzinnen :
Deze video, wat gebeurt in Spanje, laat zien, hoe dieven bij tol poorten de banden lek steken. Als je dan eenmaal ergens staat om de schade te achter halen, dan halen ze aan de voorkant de waardevolle spullen weg.

Gevolg :
– Dure spullen weg, inclusief paspoort e.d.
– Geld, portomonee weg en meer van dat soort zaken.
– Sleepdienst die je moet betalen
– Nieuwe band(en) betalen

De video in Spanje : Klik hier

Dit is mogelijk op te lossen door :
– alle deuren te vergrendelen, zodra je de auto uitstapt.
– Reparatie snel toegankelijk te maken. Dan is er een kort moment maar mogelijk om alles open te hebben staan en dan snel alle deuren weer vergrendelen.
– Na het veilig parkeren van de auto, deuren vergrendelen, minstens een half uur niks doen en dan pas snel de reparatie set pakken en dan weer snel de deuren te sluiten. Daarmee vertraag je de opbrengst van de mogelijk diefstal, waardoor het niet meer interessant wordt voor de dieven.
– Na het parkeren van de auto, meteen de deuren sluiten, met je mobiel video en foto opnames maken van de omgeving, half uur niks doen, dan nogmaals video en foto’s opnamen maken. Daarna kort de auto open om de reparatie spullen te pakken en dan meteen weer te sluiten.
– Als je parkeert, parkeer dan altijd in het zicht van camera’s ter plaatse.
– Plaats of monteer een camera, die ook opneemt en liefst zo onopvallend mogelijk, die kijkt naar de auto’s achter jou. Meestal is je kofferbak zo vol, dat je vanuit de achteruitkijkspiegel geen zicht meer hebt op de auto’s achter je. Zet het beeldscherm daarvan onopvallend bij je dashboard. Vermoedelijk onderin bij de midden-console.

Nog andere ideeën, die ik ben tegengekomen :

Thermoduct geveldoorvoer Ø160mm

Isodec thermisch geisoleerde Ø160 mm ventilatieslang (10 meter)
Mogelijk is het verstandiger om een vaste bochtige buis te gebruiken ipv deze slang vanwege mogelijk brandgevaar?

Bearlock